Maršon Linč (©Reuters)
Maršon Linč (©Reuters)

Beast Mode

Vreme čitanja: 9min | čet. 12.11.20. | 07:49

Momak rođen u jednom od najopasnijih gradova u SAD, iz sportske porodice, najbolje godine karijere proveo je u Sijetlu. Osvojio Superboul 2014. godine, drugi nije zbog sulude odluke trenera Sihoksa Pita Kerola. Bio je najbolji raning bek prethodne decenije, čovek koji nije voleo medije, ali su ga saigrači i navijači obožavali. Tokom utakmica jeo je skitls bombonice, dva puta se vraćao iz penzije... Ovo je priča o Maršonu Linču

Maršon Linč ili Beast Mode, kako mu je nadimak, jedan je od najzanimljivijih igrača u proteklih dvadesetak godina u omiljenom sportu Amera. Na terenu Zver, bio je prava napast za protivničke odbrane, neko ko je sam lomio rivale, donosio poene i pobede. Bio je idol navijača, saigrači su ga obožavali, opisivali ka dobroćudnog diva, sjajnu osobu, uvek spremnu za šalu. Imao je ispade van terena. Zbog brze vožnje, pod dejstvom alkohola, ali i nošenja oružja je bio na meti pravosudnih organa, zbog čega je i kažnjavan od strane komesara NFL-a Rodžera Godela.

Utakmica početkom ove godine protiv Grin Bej Pekersa u polufinalu Nacionalne fudbalske konferencije (NFC-a) bila je njegova poslednja u karijeri, ali... Dva puta se već vraćao iz penzije, sada su šanse veoma male da se opet aktivira, ali nema sumnje da bi svi rado Beast Mode opet videli na terenu.

Izabrane vesti

Zbog moćnog načina trčanja i mogućnosti da pregazi rivale, dobio je nadimak po ugledu na junaka iz serije Transformers, po kojem je i danas prepoznatljiv. Danas ima robni brend sportske opreme Beast Mode, a jedan je od suvlasnika ekipe u IFL-u (dvoranski fudbal) u rodnom gradu Ouklendu. Na grudima ima istetoviran naziv grada gde je rođen, odrastao i sada živi. Odigrao je dve sezone za Rejderse iz Crne rupe, ali je ipak najveći trag ostavio u Sijetl Sihoksima, sa kojima je 2014. godine osvojio Superboul, a naredne igrao finale i bio na pragu odbrane trofeja, ali na kraju su Nju Ingland Petriotsi bili bolji, slavili sa 28:24 u jednom od najuzbudljivijih mečeva u istoriji lige.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SIJETL BITI ŠAMPION NFL-a JE 11,0.

Rođen je 22. aprila 1986. godine u jednom od najopasnijih gradova u SAD, Ouklendu. Potiče iz sportske porodice. Majka Delisa bila je atletičarka, svojevremeno rekorderka Srednje škole u Ouklendu na 200 metara, u koju je Maršon kasnije pohađao. Ujak mu je igrao 11 godine u NFL-u. Osim američkim fudbalom, bavio se u mladosti i košarkom, atletikom i rvanjem.

Linč je pohađao poznati američki univerzitet Berkli u Kaliforniji i nosio dres Zlatnih medveda. Diplomirao je na oblasti socijalne zaštite. U ruki sezoni na svom univerzitetu bio je podrška starijem kolegi Džej Džej Erlingtonu, da bi, pošto je stariji kolega diplomirao, postao udarna igla ekipe. Uporedo sa karijerom u američkom fudbalu bio je aktivan i u atletici. Deonicu od 60 metara je trčao za 6,98 sekundi. Već se tada naslućivalo da će NFL dobiti veliku zvezdu. U poslednjoj sezoni u amaterskim vodama 2006. godine bio je u konkurenciji za Hajzmanov trofej, najvredniji u koledž fudbalu. Posle te sezone, početkom januara 2007. godine je najavio da izlazi na draft.

Te godine biran je visoko, u prvoj rundi sa 12. pozicije. Pokupili su ga Bafalo Bilsi. Već u drugoj sezoni biran je za Proboul, ali su ga povrede i incidenti van terena sprečili da pokaže veliki talenat. Bilsi su tih godina bila gubitnička franšiza, koja je dugo bila van plej-ofa, u senci moćnih Nju Ingland Petriotsa na istoku Američke fudbalske konfrencije (AFC). Potez karijere bio mu je prelazak u Sijetl Sihokse. U predsezoni 2010. Linč se povredio, a 5. oktobra iste godine trejdovan je u Sihokse za dva pika narednog drafta. Sijetl je pravio, ispostavilo se, moćan tim. Pit Kerol je gradio odbranu koja je narednih godina bila strah i trepet u NFL-a, a sekendari je dobio naziv Legion of Boom. Činili su ih defanzivni bekovi, po dvojica kornerbekova i sejftija. Orginalna postava je bila u sastavu Ričard Šerman, Brendon Brauner, Kem Čensler i Irl Tomas. Posle odlaska Braunera na poziciji kornerbeka bio je Bajron Maksvel. Defanzivni koordinator bio je Den Kvin, do prošlog meseca glavni trener Atlante Falkons.

U Sijetlu je Maršon Linč proigrao, bio udarni igrač napada i već tada se naslućivalo da Kerol pravi tim za vrh, za Superboul. Karika, možda i najvažnija, koja je nedostajala bio je kvoterbek, a on je stigao na draftu 2012. godine. Kao tek izbor treće runde, sa 75. pozicije, Sihoksi su izabrali Rasela Vilsona, koji i danas predvodi napad Sijetla. U prvoj sezoni od kada je napad Sijetla preuzeo Vilson stiglo se do polufinale plej-ofa u NFC-u, kada je Atlanta bila bolja u trileru u Džordžija domu (28:27). Linč je te sezone jedini put izabran u najbolji tim lige, a igrači su ga vrednovali kao 24. u NFL-u. Imao je 1.590 jardi iz 315 pokušaja (u proseku više od pet jardi), 11 tačdauna, od kojih najduži od 77 jardi. Po meču je imao skoro 100 jardi, a te sezone je samo dva puta izgubio loptu (napravio fambl). Posle te sezone je potpisao četvorogodišnji ugovor za 31.000.000 dolara.

Maršon Linč u karakterističnom prodoru (@Reuters)Maršon Linč u karakterističnom prodoru (@Reuters)

To je bila odlična polazna osnova za narednu sezonu koja je rezultirala osvajanjem Supeboula, vrhuncem u karijeri Maršona Linča. Bio je fantastičan te pobedničke sezone. Imao je neke impresivne utakmice, a briljirao je u superzanimljivom finalu NFC-a, kada je na Senčuri Link fildu pao ljuti divizijski rival San Francusko (23:17). Očekivao se pakleni Superboul protiv Denvera koji je predvodio legendarni Pejton Mening, ali na terenu je bilo gaženje Bronkosa od strane razigranih Sihoksa. Odbrana je dominirala, zaustavila popularnog Šerifa. Sijetl je dobio sa 43:8 i osvojio trofej Vinsa Lombardija. Linč je imao jedan tačdaun, ali u finišu nije ni igrao. Razlika je bila tolika da nije bilo potrebno da se Beast Mode ubaci u petu brzinu.

Naredne sezone kreću priče oko novog ugvovora, Linč je hteo da mu se poveća plata, Sijetl je zatezao, na kraju su se ipak dogovorili. Beast Mode je opet imao odličnu sezonu, pogotovo je ostala u sećanju utakmica protiv Arizone, kada je postigao tačdaun koji se i dalje vrti na špicama u SAD. Uzeo je loptu na svojoj polovini, istrčao 77 jardi, pritom razbivši kompletnu odbranu Kardinalsa, nekoliko igrača oborio.

Posle te utakmice sa Arizonom, kada je dominirao, odigrao simultanku sa domaćinina, predstavnici sedme sile su ga okupirali u svlačionici. Na dvadesetak pitanja novinara odgovorao je sa "Da“. Pred Superboulom sa Nju Inglandom 27. janura 2015. godine održao je petominutnu obaveznu konferenciju za medije i na svako pitanje sedme sile je odgovarao identičnom rečenicom:

"Ovde sam da ne bih dobio novčanu kaznu“.

Često je kažnjavan od lige zbog nepristojnog radovanja. Nije voleo da priča sa medijima. Često su mu i besni navijači sakupljali novac kako bi isplatili Godela i striktne propise NFL-a kada je saradnja sa medijima u pitanju. Bio je omiljen svuda, pogovoto među pristalicama Sijetla. Tih godina bio je zvezda lige, a kada bi postizao tačduaun na teren bi navijači Sihoksa bacali skitls bombonice koje je Linč obožavao još od srednje škole. Tokom utakmice mogao je da se vidi kako na trenažeru jede ovaj popularni slatkiš. Kompanija Mars mu je ponudila saradnju 2014. godine, a Linč je postao zaštiitni znak ovog brenda. Čak je i kopačke obojio u bojama skitlsa na jednoj utakmici, što se kosilo sa pravilima lige, pa je bio novčano kažnjavan.

Taj Superboul 2015. godine mogao je da mu bude kruna karijere, mogao je da bude "meč viner". Bio je odličan, nosio je napad Sihoksa, imao je 24 nošenja za 102 jarde, ali u finišu se dogodio jedan od najkontroverznijih odluka u istoriji Supeboulova, najvažnije sportskog događaja u SAD. Kod rezultata 28:24 za Petriotse, Sihoksi su imali dobijeni meč. Linč je stigao na jard do tačdauna, imao je Sijetl četiri pokušaja da stigne do poentiranja i pobede. Beast Mode je bio u top formi, sigurno bi osvojio taj veliki jard, ali trener Pit Kerol se odlučio za suludi potez. Pozvana je akcija pasom, Rasel Vilson baca na 25 sekundi do kraja, a nedraftovani sejfti, do tada anonimus, džoker Bila Beličika, Malkolm Batler krade loptu, i to je bio kraj nadanja Sihoksa. Posle te odluke glavnog trenera, Sijetl se više nije vraćao u Superboul, a odnos Linča sa glavnim trenerom Kerolom nije bio kao pre.

Franšiza sa Senčuri Link filda je tavorila, a i zvezda Maršona Linča počela je da bledi. Kasnije je u jednom od retkih intevjua koje je dao rekao da je očekivao da dobije loptu. Posle izgubljenog Superboula, Linč je dobio odličan ugovor, dvogodišnji za 24.000.000 dolara, ali naredne sezone nije to bio onaj Beast Mode. Da li zbog trauma zbog izgubljenog Superboula ili godine koje su ga već stigle (trkači u NFL-a su sa 30 već za penziju), tek nije bio na nivou od prethodnih šampionata, kada je bio ubedljivo najbolji raning bek lige. Imao je i povrede koje su ga sputale. Pred meč plej-ofa protiv Minesote odlučio je da ne igra, da ne putuje u Mineapolis pod obrazloženjem da se ne oseća spremnim. Protiv Karoline u Šarlotu u polufunalu NFC-a, Linč se vratio na teren, ali u porazu svog tima (24:31) nosio je loptu samo šest puta za mizernih 20 jardi, a ima je i dva hvatanja za 15 jardi. Na dan Supeboula i meča Denvera i Karoline, Linč je na Tviteru objavio da se penzioniše.

Propustio je narednu sezonu, ali se vratio u NFL 2017. Ispunio je snove, želeo je da igra za Rejderse iz svog grada. Krajem avgusta iste godine je trejdovan u Crnu rupu. On je rekao da je želeo da dođe u Razbojnike kako bi klinci koji odrastaju u Ouklendu mogli da vide domaću zvezdu pre nego što se franšiza preseli u Las Vegas. Te godine porodica Dejvis, vlasnici tima iz Kalifornije, dogovorila je prelazak Rejdersa u grad poroka i kocke u državu Nevadu.

Beast Mode je dve sezone odigrao za Ouklend Rejderse (@Reuters)Beast Mode je dve sezone odigrao za Ouklend Rejderse (@Reuters)

Odigrao je Maršon Linč dve solidne sezone u redovima crno-belih, posebno prvu, ali tim iz Ouklenda nije bio konkurentan, ostao je bez plej-ofa. U sezoni 2018. godine imao je samo 90 nošenja za 376 jardi. Finiš tog šampionata je propustio zbog povrede. Posle te sezone verovalo se da je završio sa NFL karijerom.

Međutim, prošle sezone, Sijetl je u finišu ostao bez raning bekova, povredio se startni trkač Kris Karson, a Pit Kerol, da li zbog griže savesti, ili je i dalje verovao u veterana, odlučio je da aktivira Linča, na radost navijača Sihoksa. Imao je neke dobre role, u pobedi u "vajld kard" rundi protov Filadelfije (17:9), postigao je tačdaun, a ispostavilo se poslednju utakmicu je odigrao na Lembo fildu protiv Pekersa krajem januara 2020. godine. Grin Bej je slavio sa 28:23. Imao je Maršon 12 nošenja za 26 jardi, postigao je dva tačdauna. Bilo je priča da će i ove sezone biti na rosteru Sijetla, ali to se nije dogodilo.

Maršon Linč je sada uplovio u biznis vode. Ima brend sportske odeće Beast Mode, po nadimku koji ga je proslavio. Prva radnja ovog brenda otvorena je u Ouklendu u Kaliforniji 7. februara 2016. godine. Imao je i glumačkog iskustva, a prošle godine postao je suvlasnik Ouklend Pantersa, ekipe iz IFL-a (dvoranskog fudbala). Učestvovao je i jednoj epizodi serijala Preživljavanje sa Berom Grilsom.

Imao je ispade van terena. U junu 2008. godine je priveden jer je udario ženu svojim porše kajenom u Bafalu. Oduzeta mu je vozačka dozvola, a na ispitivanju u policiji je rekao:

"Nisam znao da je moj automobil udario nekog ili bilo šta“.

Četiri godine kasnije priveden je jer je vozio automobil pod dejstvom alkohola (0,10). Krivični postupak je trajao dve godine, na kraju je Linč proglašen krivim, kažnjen je dve godine uslovno, a morao je da plati 1.033 dolara, ali i da pohađa časove bezbednosti vozača. Nije mu oduzeta vozačka dozvola. Imao je i problem sa zakonom zbog nošenja oružja.

Ono što je Maršon Linč radio prethodnih desetak godina, razbijao protivnike, ulazio u "meso", sada nešto slično radi Derik Henri, raning bek Tenesi Tajtensa, koga mnogi u NFL-u vide kao naslednika Beast Mode.


tagovi

NFL ligaNFLMaršon LinčSijetl Sihoksamerički fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara